sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Sisilian etelärannikkoa:

Purjehtiessamme Sisilian rannikkoa etelään tutustuimme kahden viikon aikana viiteen eri kaupunkiin. Näimme pieniä satamia ( Mazara del Vallo ja Empedocle), joissa ei ollut vierasveneille oikeastaan mitään palveluita ja isompia ja parempitasoisia ( Sciacca ja Ligata).

Sciacca kaupunkia

Sciacca Marina on hyvin hoidettu ja mielyttävä
Isola Ferdinandeia saaren syntyä esittävä taulu
Sciacca elinvoimainen kalastusatama
Sciacca keskiaikaisessa Luna linnanraunioissa oli näytteillä naisten ja miesten siveysvyöt
Muistolaatta mafian uhreille

Huhtikuun alkupuolella ilmat ovat vielä oikukkaat, joten etsiydyimme mielellämme satamiin kohdataksemme kovat tuulet sataman suojassa. Olisimme mielellämme ankkuroituneet Selinunte kaupungin edustalle suoraan kuuluisten Selinunten raunioiden eteen, mutta kova tuuli määräsi toisin.

Selinunte kreikkalaisen temppelin raunioita

Aikomuksemme oli myös mennä Agrigenton  Temppelilaakson alapuolella olevaan San Leonen satamaan, mutta taasen kova aallokko esti edes yrittämästä satamaan ,jonka syväys on vain 2.5m. Teimme myöhemmin retken Temppelilaaksoon Ligatan satamasta vuokraamallamme autolla.
Temppelilaakso ,Valley of Temple, oli kerrassaan mahtava näky ja kauniissa kesäisessä säässä kiertelimme hiljakseen puistomaisia polkuja temppeliltä toiselle. Olympian Zeun temppeliä oli kannatellut ihmishahmoa muistuttavat pylväät ,Gigantet eli jättiläiset.

Tempio della Concordia
Tempio dei Dioscuri

Olympian Zeun temppelin yksi ihmishamoinen pylväs (telemoni), jotka kannattivat kattopalkistoa

Yksi telemoni (jättiläinen) on koottu arkelogiseen museoon
Agrigenton Efeboksen nimellä tunnettu veistos 400 luvulta ekr
Kevään tuoksuja temppelilaaksossa

Ligatassa huomasimme pettymykseksemme, että englantilaiset ystävämme eivät olleetkaa vielä tulleet Ligataan. Vain heidän veneensä oli talviteloillaan laiturissa ja he itse niinkuin myöhemmin selvisi olivat vielä työskentelemässä Ranskan alpeilla. Satamassa oli kuitenkin toinen mukava yllätys, täällä on kolme suomalaista venettä. Emme olekaaan suomalaisiin törmänneet kuin viimeksi Menorcalla.

Aino veneen Pentti ja Kirsti purjehtijoiden sunnuntain BBQ:ssa 
MALTA:

17.4 Maltalle saatiin sopiva sivumyötäinen tuuli, jossa seilattiin 70M 12 tunnissa Gozolle. Ankkuroitiin illalla Mgarr sataman edustalle ja aamulla tullattiin maahan sisään. Sen jälkeen siirryimme hienoon Dwejra lahteen Gozon länsirannikolla.
Täällä avattiin grillikausi. Illemmalla lämmitettiin sauna ja heitettiin talviturkit pois 14C asteisessa vedessä.

Dwejra lahti ja Fungus rock

Seuraavaksi siirryttiin Comino saaren edustalle Crystal Lagoon:iin ankkuriin. Kevät on siitä hienoa aikaa, että ei ole niin paljoa turistiveneitä kuin sesonkiaikana. Tässäkin lahdella saatiin olla illat ja yöt aivan omassa rauhassa. Kuitenkin viereisessä kuuluisassa Blue Lagoon:ssa kävi kuhina jo tähän aikaankin vuodesta. Täällä tavattiin Sisilian Vulcano saaren ankkuripaikalta tuttuksi tullut pariskunta S/Y Spirit of the Wind:n Sören ja Claudia lapsineen + koira.

Crystal Lagoon
Comino saari
Löydettiin hyvä laituri jollalle
Keväistä kukkaloistoa

Comino saarelta siirryttiin Maltalle Sant Paul´s Bay:n. Täällä pyhä Paavali haaksirikkoutui lahden edustalla olevalle pienelle saarelle, jonne on pystytetty patsas.

Pyhä Paavalin patsas

Buggibba kaupungissa väisteltiin vasemmalla puolella ajavia autoja. Mukava olla pitkästä aikaa maassa, jossa puhutaan englantia. Täältä myös löytyy pitkästäaikaa hyviä siidereitä Kapulle. Ensi vaikutelmat Maltasta on mukavat.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti